Temiz Kod Prensipleri (Clean Code Principles) Neden Önemlidir ?

Temiz kod kavramının tanımını yaparak başlayalım. Temiz kod yazılan kodun anlaşılması ve üzerinde yeni geliştirmeler yapılması kolay olan, okuyucu odaklı bir geliştirme biçimidir. Bir projeye başlarken geliştirme hızının genellikle yüksek olduğu hepimizin malumudur. Projeler büyüdükçe hantallaşır ve bu bağlamda hareket kabiliyetini kaybetmeye başlar. Yeniliklere adapte olarak yeni özellikler sunabilmek, çıkabilecek muhtemel sorunları giderebilmek gibi birçok ihtiyaç doğar. Bunun yanı sıra ekiplerin değişmesi ve büyümesiyle birlikte kodların okunaklı ve temiz yazılmış olması birim zaman maliyetinde çok ciddi bir tasarrufa neden olacaktır. Böylece geliştirilebilirlik ve devamlılık özelliği sağlanmış olur.


Fakat gelin benim en son projemde Clean Code presiplerime uymadığımdan dolayı yaşadığım problemlere bakalım.

Yazılımı ilk çıkardığımızda CSS, HTML , Java,PHP... her şey birbirine girmişti. O kadar çok karışıktı ki artık güncelleme veremiyordum. Çünkü her seferinde tamam bir zaman düzenlerim demekle geçiyordu.


Artık daha da fazla özellik eklemem gerekiyordu ama karışıklıktan dolayı gittikçe daha da kötü hâl almaya başladı. Bir sonraki güncellemeyi vermek için özel olarak sunuculara giriş yapmam gerekiyordu.


Kod karmaşıklığı bir yerden sonra çok fazla arttı ve tamam dur dedim. Ben bunu geliştiremiyorum ama bir şeyler yapmam lazımdı. Bu projeyi yarıda bırakıp o kadar insanı yüz üstü bırakamazdım.



Kronometreyi aldım start tuşuna bastım ve başladım o karmaşıklığı düzeltmeye. Sanki cebimde kırışan bir kablolu kulaklığı çözmeye çalışıyordum.


Yazdıklarıma bakıyordum ve her bir karmaşıklığı düzeltişimde "Aman Allah'ım bunu ben mi yaptım ?","Ne kadar amatörce? " gibi sözler içimden geçiyordu.


Saat oldu 22.00 ve ben kronometreye baktığımda tam tamına 13 saat geçmişti ve O karmaşıklığın %75'ini çözebilmiştim. Geri kalan %25'i ertesi güne bıraktım (Bu sefer gerçekten o karmaşıklığı çözeceğim).





Clean Code Prensipleri nelerdir ile ilgili internette bir çok küçük özetler var ama buradakilerin pek yeterli olabileceğini düşünmüyorum.



İnternette bununla ilgili bir çok araştırma yaptım ve bana çoğu kişi The Clean Coder: A Code of Conduct for Professional Programmers 1st Edition kitabını önerdi. Amazonda 42$ .Güncel kur ile 359,33₺ :(









Yorum Yap

Yorum Yok